De meest gestelde vragen over Werken & Leren bij VIVa! Zorggroep

Het leer-werktraject


Wat is een leer-werktraject/BBL-traject?
Een BBL-traject houdt in dat je een opleiding doet via ViVa! Zorggroep en ook bij ons in dienst bent. Je bent dus een collega in opleiding. Je gaat iedere week één dag in de week naar school en de overige dagen van de week (afhankelijk van je contracturen) werk je op één van onze locaties of in de wijk. Deze combinatie zorgt ervoor dat je de theorie direct kan toepassen in de praktijk én dat je een salaris ontvangt!

Hoe ziet de selectieprocedure eruit?

 1. Je reageert op de vacature op de pagina Werken & Leren. Via de sollicitatiebutton kun je je cv en motivatiebrief insturen.
 2. Je sollicitatie wordt bekeken door onze recruiters, zij nemen contact met je op.
 3. Als het eerste contact positief is, dan volgt er een gesprek met de recruiter of iemand van de afdeling opleidingen.
 4. Is iedereen enthousiast? Dan ontvang je de AMN test.
 5. Om te bepalen of het opleidingsniveau en de opleiding bij je past, vindt er een online AMN test plaats. Deze test kijkt naar het niveau van taal en rekenen, je capaciteit om te leren en persoonlijkheidskenmerken.
 6. Als deze voldoende is, dan plannen we een meeloopmoment waarin je het werk kunt ervaren.
 7. Is het meelopen positief ervaren door de locatie en door jezelf? Dan volgt het arbeidsvoorwaardengesprek.
 8. Je ontvangt een leer-arbeidsovereenkomst of een studieovereenkomst en je wordt in dienst gemeld.
 9. De laatste stap is het inschrijven voor de opleiding!

Wanneer starten jullie met de leer-werktrajecten?
Wij starten twee keer per jaar, in februari en in september. Op onze pagina Werken & Leren is te zien op welk niveau vacatures open staan.

Kan ik ook al eerder starten, voordat de opleidingen beginnen?
Je kunt eerder starten als er een vacature is die bij je achtergrond past, of waar geen zorgdiploma voor vereist is. Of we gaan in overleg met de beoogde locatie wat de mogelijkheden zijn. Het komt ook voor dat je kunt starten met werken op een bepaalde locatie, maar dat je met de start van de opleiding moet wisselen naar een andere locatie, omdat daar een leer-werkplek geboden kan worden.

Vanaf welke leeftijd mag je starten met een leerwerktraject bij ViVa! Zorggroep?
Om bij ons in aanmerking te komen voor een leer-werkplek, moet je 18 jaar of ouder zijn. Ben je dit nog niet? Dan adviseren wij je om de opleiding in voltijd (BOL) te gaan doen. Je gaat dan voltijds naar school en je loopt stage. Deze stage kun je natuurlijk bij ons doen! Mail voor mogelijkheden naar HrServicedeskopleidingen@vivazorggroep.nl. Bevalt dit van beide kanten goed, dan kun je na overleg met je SLB docent en ons, zodra je 18 bent eventueel overstappen naar een leerwerktraject.

Ik heb geen zorg achtergrond (geen ervaring, geen diploma). Kan ik wel een leer-werktraject doen?
Ja, graag juist! Bij de verschillende opleidingen, kun je zien dat wij ook trajecten hebben voor zij-instromers. Je hebt dan nog geen ervaring in de zorg of geen diploma, maar wél een hart voor de zorg! Wij komen graag met je in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden.

Ik heb mijn eerdere opleiding niet afgerond. Kan ik weer beginnen waar ik gestopt ben?
Dat kunnen we pas zeggen, nadat we meer weten over jouw persoonlijke situatie. Hier kunnen we samen naar kijken.

Opleiding


Hoelang duurt de opleiding?
De duur van een opleiding is onder andere afhankelijk van je ervaring in de zorg. De duur van de opleiding is tussen de 1 en maximaal 4 jaar. Op het moment dat je al een diploma in de zorg hebt en je wil verder leren, dan kun je in sommige gevallen starten in een verkort doorstroom traject. We doen dit altijd in overleg. Heb je nog geen zorgdiploma? Dan volg je het reguliere/zij-instroom traject.

Waar kan ik de inhoud van een opleiding vinden?
Op de site van de opleider kun je vinden hoe de opleiding in elkaar zit:

Nova College
Verzorgende IG, Verpleegkundige zij-instroom, Verpleegkundige doorstroom

Horizon College
Helpende(+), Verzorgende IG flex (doorstromers), MZ (BSD), Verzorgend begeleider, MZ (PBSD), Verpleegkundige doorstroom

Hogeschool InHolland
HBO-V Verpleegkunde Flexibele deeltijd (doorstromers)

Hogeschool van Amsterdam
HBO-V zij-instroom (wijkverpleegkundige) Duaal

Wat zijn de kosten van een opleiding?
De kosten van je opleiding worden door ViVa! Zorggroep betaald. Dit zijn de kosten van het collegegeld, boeken en licenties. Een laptop wordt niet vergoed en zal je dus zelf moeten aanschaffen. Op de site van de opleider waar je je opleiding gaat volgen, kun je het bedrag van het collegegeld vinden.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een opleiding?
Op het moment dat je van ons akkoord hebt gekregen om je in te schrijven, kun je jezelf via de website van de opleider inschrijven.

Hoe word ik begeleid tijdens mijn opleiding?
Iedere collega in opleiding krijgt een werkbegeleider aangewezen. Dit is een collega die dezelfde opleiding of een niveau hoger heeft gevolgd dan jij. Deze collega heeft ruime werkervaring in de zorg en kan jou de fijne kneepjes van het vak leren. Hij/zij heeft een training gevolgd om jou goed te kunnen begeleiden. Met je werkbegeleider bespreek je je opdrachten, je ontvangt feedback en je bespreekt wat er op het werk gebeurt. Aan iedere locatie of wijk binnen ViVa! Zorggroep is ook een adviseur Opleiden en Werkplekleren gekoppeld. Hij/zij coacht voornamelijk de werkbegeleider, maar mocht je ergens tegen aan lopen, dan kun je hem/haar ook altijd benaderen.

Vanuit de opleider heb je altijd een SLB-docent. Hij/zij is jouw vaste aanspreekpunt.

Het traject in de praktijk


Hoeveel tijd ben ik kwijt aan huiswerk?
Dit is lastig te zeggen, omdat dit voor iedereen anders is. Het hangt bijvoorbeeld af van je computervaardigheden, hoe makkelijk je de theorie aan de praktijk kunt koppelen en hoelang geleden je een opleiding gevolgd hebt. Je kunt er van uit gaan, dat je naast je opleidingsdag nog zeker acht uur per week nodig hebt voor je huiswerk. Daarnaast werk je dus 24 uur per week op een locatie of in de wijk (contract van 28 uur per week).

Hoe vaak moet ik naar school op het moment dat ik een BBL-opleiding volg?
Over het algemeen ga je per week één dag in de week naar school. Je hebt dan een achturige lesdag. Bij sommige opleidingen zijn er periodes waarin je ook enkele uren in de avond naar school moet.

Met hoeveel collega’s zit je in een klas?
Dit is afhankelijk van de opleider waar je je opleiding volgt. In onze eigen praktijkroute, zit je met 16 tot 24 collega’s in opleiding in de klas.

Kan ik ook meer of minder dan 28 uur werken?

 • Indien je meer of minder wil werken zal dit afgestemd moeten worden op de locatie/wijk waar je gaat werken. Maar met een contract van 28 uur, je lesdag en je huiswerk is de week al aardig vol. Daarnaast kun je af en toe wat extra werken als je daar ruimte voor hebt.
 • Het minimale contract is 23 uur (20 uur werken en 3 uur vergoeding voor je lesdag).
 • Een contract van 36 uur is niet mogelijk.

Wat zijn mijn werktijden?
Dit is afhankelijk van de locatie of wijk waar je gaat werken, maar zorg wordt 24/7 gegeven. Dus er zijn diensten voor overdag, avond en nacht, weekenden en feestdagen. De dagdiensten beginnen vroeg, het is belangrijk hier goed over na te denken of dit in je privé situatie past en de kinderopvang bijvoorbeeld goed geregeld kan worden.

Als collega in opleiding kun je ingezet worden in de vroege ochtend, de avonddienst en in de weekenden. Werken in de nacht komt alleen voor als je verder in je opleiding bent. Het rooster is een cyclisch rooster en is drie maanden van tevoren bekend. Afhankelijk van de bezetting en bijvoorbeeld vakantieperiodes, kan het zijn dat dit niet altijd lukt.

Waar ga ik werken?
Waar je gaat werken is afhankelijk van een aantal factoren, zoals waar jij woont, wat je wensen zijn en welke opleiding je gaat volgen. Als ViVa! Zorggroep hebben wij een vooraf vastgesteld aantal leer-werkplekken in de wijk en op locaties. We kijken samen welke plek het beste bij jou past!

Waar vind ik informatie over de locaties en doelgroepen binnen ViVa! Zorggroep?
Hier kun je alle informatie lezen.

Moet ik wisselen van werkplek tijdens mijn opleiding?
Wij vinden het belangrijk dat je zoveel mogelijk verschillende ervaringen bij ons op doet. Dit wordt onder andere gedaan door je te laten wisselen van leer-werkplek tijdens je opleiding. Het is wel van een aantal factoren afhankelijk of je daadwerkelijk wisselt en wanneer. Hoe dat er precies voor jou uit gaat zien hoor je op de kennismakingsmiddag.

Moet ik een auto hebben?
ViVa! heeft een groot werkgebied, dat betekent dat er soms een grotere afstand zit tussen je woonplaats en werkplek. We proberen je woon-werk afstand zo klein mogelijk te houden, maar dit is niet altijd mogelijk. Soms is het hebben van een auto dus noodzakelijk.

Krijg ik reiskostenvergoeding?
ViVa! heeft een groot werkgebied, dat betekent dat er soms een grotere afstand zit tussen je woonplaats en werkplek. Je ontvangt hiervoor een reiskostenvergoeding volgens de CAO VVT afspraken. Dit geldt ook voor de lesdagactiviteiten.

Indien je verder dan 1 uur woont van de leerlocatie dan wordt dit besproken of dit een wenselijke situatie is. Mogelijk zijn er ook andere zorgorganisaties die zich dichter in jouw woonomgeving bevinden. Dat heeft de voorkeur.

Welke mogelijkheden zijn er als ik klaar ben met mijn opleiding?
Binnen ViVa! Zorggroep is er genoeg mogelijk nadat je je opleiding hebt afgerond. We hebben een leerplein waar je je bij- en nascholingen kunt vinden. Daarnaast kun je nog doorgroeien door een andere opleiding te volgen. Dit doen we uiteraard in overleg.

ViVa! Zorggroep is actief in de regio Noord-Kennemerland en Midden-Kennemerland. In totaal zijn er 17 intramurale locaties en 30 wijkteams (extramuraal). Je kunt dus ook ontwikkelen door met een andere doelgroep te gaan werken. Genoeg mogelijkheden dus, die we graag met je bespreken!

Contract


Wat voor contract krijg ik?

 • Je krijgt een contract voor de duur van de opleiding, een leer-arbeidsovereenkomst.
 • Je krijgt een contract van 28 uur. Waarvan je 24 uur werkt en 4 uur vergoed krijgt voor de lesdag.
 • Na diplomeren bieden we een baangarantie binnen ViVa! Als er geen ruimte is om te werken op de locatie waar je de opleiding gedaan hebt, dan zijn er vaak ook voldoende vacatures binnen één van onze andere locaties of wijkteams.

Wat ga ik verdienen?

Je start in een FWG salarisschaal, na diplomeren maak je een stap naar een hogere salarisschaal. Hieronder zie je welke schaal bij de niveaus hoort. Afhankelijk van je ervaring start je maximaal in trede 5 van de schaal.


Ga ik meer verdienen als ik verder in de opleiding ben?
Het is CAO bepaald dat je binnen je salarisschaal ieder jaar een stap maakt door ervaring, dus ja.

Werken jullie met een terugbetalingsregeling?
Ja, omdat de opleidingskosten vergoed worden, hanteren we een terugbetalingsregeling. Dit betekent dat wanneer je binnen twee jaar na diplomeren uit dienst gaat, je een deel van de kosten moet terugbetalen. Indien je stopt met de opleiding, hangt het van de reden af of de terugbetalingsregeling toegepast wordt.


ViVa! Zorggroep

Vanuit 30 wijkteams en 17 locaties in Kennemerland bieden wij een compleet pakket aan ouderenzorg, bij cliënten thuis en op locatie. Hierbij werken wij altijd vanuit onze kernwaarden persoonlijk, betrouwbaar, positief, toegankelijk, dynamisch en betrokken.